Signalering
Twee installaties in het bos tijdens de kunstroute Heerlijk Zicht, in en rond Diepenheim, Hof van Twente.
Al voordat de kunstenaars een voorstel mochten indienen, werd een ieder uitgenodigd eerst de route te fietsen samen met de organisatoren, om een goed beeld te krijgen van het gebied en de mogelijkheden.
Rob van dam en ik maakten een vijftal voorstellen n.a.v. deze introductie tocht. Eén daarvan was geïnspireerd op de merktekens op bomen. Het Twentse boslandschap is jarenlang gedomineerd geweest door de mijnbouw. Hier was veel hout voor nodig en dit hout kwam voor een groot gedeelte van naaldbomen uit Twente. Nog steeds zijn deze naaldboom bossen terug te vinden en worden ze beheerd en onderhouden. Hierdoor zijn er veel merktekens zichtbaar op de bomen, om aan te geven welke bomen gerooid dienen te worden.
Geïnspireerd op deze kaptekens in combinatie met het letterlijke ritme van deze boomstammen bedachten we het werk Signalering. Een streep schilderij in het bos die vanaf 1 gezichtspunt in elkaar valt. Dit voorstel werd geselecteerd om uit te morgen voeren.
Tijdens het uitwerken en het zoeken naar de juiste plek op de route, waar de boomstammen dicht genoeg bij elkaar stonden, bedachten we op de definitieve plek er een tweede installatie bij. Dit werd een groot kruis dat ook weer vanaf 1 punt in elkaar valt.
De verf die we gebruikten maakten we van luchtkalk en minerale pigmenten en was onschadelijk voor de bomen. Deze lost weer op in de loop van de tijd. De bomen met het grote kruis zijn 4 jaar na onze installatie alsnog gekapt voor de houtproductie.
Heerlijk Zicht was de eerste editie van een wandel-fiets route die langs 22 kunstwerken – installaties ging met een totale lengte van 16 km. Dit alles door het buitengebied en coulisselandschap van Diepenheim Markelo en Goor. Het idee was geïnspireerd op de route NR 5 van Jacobus Craandijk (dominee, schrijver, wandelliefhebber). Craandijk deed in 1874 Twente aan en schreef hier een verhaal over in zijn boekenreeks, wandelingen door Nederland met pen en potlood.
Andere installaties op de route waren o.a. van: Ronald de Ceuster, Hans van Lunteren, Annelies Dijkman, Peter Zegveld, Rob Sweere, Michael Hoedjes en Jacqueline Verhaagen.